Hoppa till innehåll

E-böcker & Filmer

E-Böcker


Wallenius & Johansson
Norges tack till Sverige

Med anledning av återinvigningen av minnesstenen Norges tack i maj 2016 har Svensk-norska samarbetsfonden utgivet en bok som berättar om minnesstenen, bakgrunden till minnesstenen och kung Olavs tal vid överlämnandet 1983 samt den nya placeringen på Folke Bernadottes väg i Stockholm. Boken är författad av Anders Johansson och Mats Wallenius. Den utgavs i november 2016 och finns inte för försäljning, men kan laddas ner gratis, se nedan Läs e-bok. 

Boken har et spennende og ganske originalt opplegg, med utgangspunkt i en minnesten og kong Olavs tale i den anledning. Rundt dem spinnes det så tråder i mange retninger. Det er flott gjort. Det er lenge siden jeg beskjeftiget meg mer inngående med svensk-norske spørsmål under krigen, og når jeg nå på nytt dukket ned i dem i forbindelse med ”Norges tack till Sverige”, ble jeg slått av hvor mange fasetter forholdet mellom våre to land hadde. De er blitt fremstilt på en seriøs og samtidig populær og appellerende måte. En balansert tekst fletter forbilledlig sammen historie, minne og nåtid. Gratulerer med verket!
Historiker och professor emeritus Ole Kristian Grimnes, den 28 mars 2017

Det tycks vara bäddat för en officiös skildring av nordisk gemenskap under svåra tider, med förbigående av de spänningar som krigsåren skapade. Lyckligtvis är så inte fallet. Redan undertiteln ger en annan bild: Svek, samverkan och solidaritet över Kölen 1940-1945. På så sätt flaggas för att också känsliga teman behandlas. Syftet förefaller vara att motverka glömskan, oavsett om det rör sig om positiva eller negativa händelser. Minnesstenen är egentligen bara upptakten. Vi leds in i vad som hände för drygt 70 år sedan och på vilka sätt dessa erfarenheter kan bearbetas.
Torbjörn Nilsson – professor i historia, Södertörns högskola, Nordisk tidskrift  nr 4/2017.

Anders Johansson
Den glömda armén

Boken Den glömda armén av Anders Johansson utgavs 2005 med de norska polistrupperna som främsta tema. Det vill säga den insats som Sverige gjorde under andra världskriget för att hjälpa Norge, och som är bakgrunden till minnesstenen Norges tack. Boken är slutsåld i både original- och pocketversioner men finns nu tillgänglig här i den svenska versionen som gratis e-bok. Det är möjligt tack vare medgivande från bokförslaget Fischer & CO (en del av förslaget Lind & CO) och förlagschefen Kristoffer Lind. För mer information om förlagets böcker, klicka här.

Anders Johansson
De glömda agenterna

Boken De glömda agenterna av Anders Johansson utgavs 2010. Den har underrubriken Norsk-svenska vapenbröder mot Nazi-Tyskland och är en fristående del till boken Den glömda Armén. Även boken De glömda agenterna är slutsåld på förlagen i Sverige och Norge, men finns nu tillgänglig här i den svenska versionen som gratis e-bok. Det är möjligt tack vare medgivande från bokförslaget Fischer & CO (en del av förslaget Lind & CO) och förlagschefen Kristoffer Lind. För mer information om förlagets böcker, klicka här.
 
I Anders Johanssons trilogi om Norsk-svenska relationer under andra världskriget finns även en tredje bok, De  glömda blockadbrytarna från 2016. Den boken är dock ännu inte tillgänglig som e-bok.

Videor & Bildspel


Polititroppene (video – råkopia)

Detta är en råkopia på en dokumentärfilm från 2015 av Steinar Hybertsen. Filmen är på ca 58 minuter och råkopian är inte textad i alla delar. Den ursprungliga filmen är i två avsnitt om 51 minuter och visades i NRK. Svensk-norska samarbetsfonden var en av finansiärerna av filmen. Den handlar om de så kallade polistrupperna som var en norsk armé i Sverige under andra världskriget. Den omfattade 15.000 soldater som utbildades och utrustades på ett 20-tal svenska orter. Filmen berör också de 60.000 människor som flydde från Norge till Sverige under kriget. I programmet berättar flera som var med, om norrmännens hemliga övningar, till romanser på landsbygden och hur familjer tog hand om hungriga flyktingar. 

Polititroppene (video – original)

Dokumentärfilmen av Steinar Hybertsen visades i SVT och NRK under våren/sommaren 2015. Den svenska versionen, Svensknorska truppen, var nerklippt till ett avsnitt om 58 minuter. Den finns inte längre att se via SVT-play. Den norska versionen består av två avsnitt om 51 minuter och finns att se på NRK-play till den 31 mars 2021. Vid visning klicka på en liten fyrkantig ikon för att få norsk textning. 

Prinsessa i exil (video)

I augusti 1940 flydde kronprinsessan Märtha tillsammans med sina tre barn via Sverige och Finland till USA. Där hon var president Franklin D Roosevelts gäst. Genom kronprinsessans privata filmer och fotografier följer vi henne under åren i exil. Fotografierna porträtterar bland annat Märthas kamp för Norge under tiden i USA och hennes nära vänskap med den amerikanska presidenten. Filmen är på 58 minuter och producerad 2016. Den finns för visning på UR-play till 31 juli 2020. Den finns även tillgänglig på NRK-play (Kronprinsesse Märthas krig)

Okkupert hverdag
Ockuperad vardag (video)

Nazi-Tysklands fem år långa ockupation av Norge var hård och grym. Den påverkade vardagslivet på olika sätt. I en programserie i NRK från 2015 speglas vardagen i fyra avsnitt. Bland annat berättas om matbristen, censuren i kulturlivet och media, motståndskampen mm. I det fjärde avsnittet berättas bland annat om flykten till Sverige och judarnas situation. Varje avsnitt är på 29 minuter och de finns för visning på NRK-play till den 21 april 2021. Vid visning klicka på en liten fyrkantig ikon för att få norsk textning. För information om alla avsnitten se https://tv.nrk.no/serie/okkupert-hverdag.

Den glömda armén
Sista krigsåret (bildspel)

I anslutning till boken Den glömda armén gjordes ett populärhistoriskt utställningsprojekt 2006 på samma tema. Bildspelet handlar om de norska polissoldaterna och Mälsåker slott som var en av många utbildningsplatser i Sverige. Bildspelet är på ca 12 minuter och utan ljud.